Türkçe   English
Hakkında

Antalya Sinema Derneği

Antalya Sinema Derneği bugüne dek festival organizasyonu, workshop, sunum, yönetmen katılımlı söyleşi, uzun metraj ve kısa metraj film gösterimleri ve film sonrası söyleşileri gibi birçok farklı tipte etkinlik gerçekleştirdi. Kurmaca dalında son on yılın “En İyi On Kısa Film”ini belirleyecek olan çalışmayı başlattı.

Derneğin açılışı greenbox hakkında bir workshop ile yapıldı. Ardından hem dernek içinde hem de bazı kurumlarla sağlanan işbirliği aracılığıyla ‘temel sinema eğitimi atölyesi’, senaryo, kurgu, film yapım ve yönetmenlik gibi çeşitli sinema atölyeleri gerçekleştirildi. Antalya Sinema Derneği,  Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile liselere sinema atölyeleri yaptı, yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Behlül Dal Sinema Müzesi katkıları alınarak Değerler Eğitimi Kısa Film Yarışması kapsamında ortaöğretim öğrencilerine temel sinema bilgileri verdi.

Okan Bayülgen, Uygar Şirin, Ümit Ünal, Murat Tolga Şen, Erdem Tepegöz, Özgür Bakar gibi isimlerden film önerileri alan Antalya Sinema Derneği, birçok ücretsiz film gösterimi gerçekleştirdi. Gattaca (Andrew Niccol), Moonrise Kingdom (Wes Anderson), Kahire’nin Mor Gülü (Woody Allen), In the Mouth of Madness (John Carpenter), Children of Men (Alfonso Cuaron) ve Talk Radio (Oliver Stone) filmleri, çeşitli yönetmen, oyuncu ve film eleştirmenlerinden alınan öneriler arasındaydı. Ayrıca Ümit Ünal, Özgür Bakar ve Murat Tolga Şen’in, Antalya Sinema Derneği’nin talebi üzerine çektikleri film tanıtım videoları, önerdikleri filmlerin gösterimi öncesinde, sinema severlerle buluşturuldu. Öneriler dışında, Kafka (Steven Soderbergh), Glenn Gould Hakkında 32 Kısa Film (François Girard), Mad Detective (Johnnie To & Wai Ka-Fai) ve Barton Fink (Coen Kardeşler) gibileri, gösterilen filmlerden bazılarıydı.

Dernek, bir süre, her seferinde farklı bir seçkiden oluşan beş ödüllü kısa filmin gösterimi ile izleyicinin karşısına çıktı.

Antalya Sinema Derneği organizasyonu ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen, “Dijital Sinema Kameraları” üzerine seminer ve atölyelerden oluşan bir etkinlik serisinde, Oktostore’un profesyonel ekibi, katılımcılara üç gün süren bir eğitim sundu. Sony, Canon, JVC, BlackMagic gibi farklı markalardaki kameraların özellikleri kapsamlı biçimde tanıtıldı. Etkinlikte Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin desteği alındı.

Antalya Sinema Derneği son on yılda Türkiye’deki önemli festivallerden birincilik ödülü almış Kurmaca türündeki kısa filmlerin, geniş bir jüri aracılığıyla değerlendirmeye alındığı bir çalışmaya imza attı. Son on yılın “En İyi 10 Kısa Film"inin belirlendiği bu çalışmanın tanınmış yönetmen, oyuncu, film eleştirmeni ve sinema akademisyenlerinden oluşan jüri üyeleri şu isimlerden oluşmaktaydı:

Ümit Ünal, Murat Düzgünoğlu, Erdem Tepegöz, Zeynel Doğan, Melik Saraçoğlu, Tan Tolga Demirci, Gürcan Keltek, Reha Özcan, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Ersümer, Prof. Dr. Ertan Yılmaz, Prof. Dr. Bülent Vardar,  Prof. Dr. Senem A. Duruel Erkılıç, Serdar Kökçeoğlu, Kutay Ucun, Murat Tırpan, Banu Bozdemir, Pınar Tınaz, Fırat Sayıcı, Murat Tolga Şen ve Cüneyt Cebenoyan.

“En İyi 10 Kısa Film" oylamasının sonuçları 17 Ekim 2015 günü kamuoyuyla paylaşıldı. Antalya Sinema Derneği, seçilen filmlerin yönetmenleriyle yapılacak röportajlar ve kısa film üzerine düşünen sinemacıların yazılarını bir araya getirecek bir kitabın hazırlığı içindedir. Aynı zamanda “En İyi 10 Kısa Film”in yurt içi ve yurt dışı festivallerde ve üniversitelerde gösterimlerinin yapılması planlanıyor. 6. Malatya Uluslarası Film Festivali (6-12 Kasım 2015), 16. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali (17-22 Kasım 2015) ve 52. Uluslararası Antalya Film Festivali (29 Kasım - 6 Aralık 2015) “En İyi 10 Kısa Film”i gösterim programına alan festivaller arasındadır.

Antalya Sinema Derneği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapılan 1.Uluslararası Antalya Sinema Günleri, 23-26 Şubat 2016 tarihleri arasında Antalya Kültür Merkezi / Perge Salonu ana mekanında gerçekleştirildi.  Dört gün süren Antalya Sinema Günleri, Türkiye ve dünyadan yetmiş ödüllü kısa filmi seyirciyle buluşturdu. Bunlar arasında, Antalya Sinema Derneği En İyi 10 Kısa Film Seçkisi, Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali Seçkisi ve Tres Court Uluslararası Film Festivali - Çok Kısa Filmler Seçkisi gibi, ilki yerli diğer ikisi yabancı olmak üzere üç özel kısa film seçkisi de yer aldı. Aynı zamanda sinema günlerinde, üç kısa filmin yönetmenlerinin söyleşileri gerçekleştirildi.

Uzun metrajlı filmlere de yer verilen festivalde, yönetmen Murat Düzgünoğlu (Neden Tarkovski Olamıyorum), Nesimi Yetik (Toz Ruhu) ve yapımcı – senaryo yazarı Emine Yıldırım (Kusursuzlar) filmlerinin gösterim sonrası söyleşileriyle programı zenginleştirdi. Ayrıca yapımcılık üzerine gerçekleştirdiği atölyeyle Yonca Ertürk sinemaseverlerle buluştu.

1.Uluslararası Antalya Sinema Günleri, film gösterimleri dışında, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü öğretim elemanlarının katkılarıyla sinema üzerine gerçekleştirilen beş adet seminere de ev sahipliği yaptı.

Antalya Sinema Derneği, ATSO Vakfı ve Antalya Kültür Sanat işbirliği ile 3 - 4 - 5 Haziran 2016 tarihlerinde Antalya’da Uluslararası Çok Kısa Filmler Festivali’ni gerçekleştirdi. Fransa merkezli ve 18 yıllık bir geçmişe sahip olan Uluslararası Çok Kısa Filmler Festivali (Tres Court), 30 ülke ve 83 şehirde eş zamanlı olarak yapıldı. Türkiye’de ilk kez Antalya’da seyirci ile buluşan, jenerik hariç 3 dakikadan kısa filmlerden oluşan tematik seçkiler ve aynı özelliklere sahip bir uluslararası yarışmanın bulunduğu festivalde Türkiye’den film ve seçkilere de yer verildi. 100 filmden fazlası seyirci karşısına çıktı. Kısa film yönetmenleriyle (Barış Erdoğan, Vedat Oyan…) gösterim sonrası soru cevap etkinliklerinin yanı sıra bir de DSLR Sinematografi Atölyesi gerçekleştirildi. Film gösterimleri ise Picasso ve Andy Warhol sergileriyle kendini duyuran Antalya Kültür Sanat’da yapıldı.

Antalya Sinema Derneği yaptığı protokol uyarınca Antalya Büyükşehir Belediyesi ile bir işbirliği yürütmektedir. Bunun yanında, medya sponsoru olan Üniversite FM 91.3 sayesinde sesini geniş kitlelere duyurabilmektedir. Zaman zaman ihtiyaç duyduğu teknik malzeme ve altyapıyı (kamera, ışık, projeksiyon vb.) ise Multi Medya Prodüksiyon sağlamaktadır. Dernek, aynı zamanda, kimi etkinliklerini Behlül Dal Sinema Müzesi’nin katkılarını alarak gerçekleştirmiştir.

Şimdiye dek, Antalya Sinema Derneği’nin, beyazperde.com, otekisinema.com, filmloverss.com, filmhafizasi.com, sinefesto.com, www.tsa.org.tr gibi ülkenin önemli sinema sitelerinde, ayrıca NTV, Milliyet, Habertürk, Hürriyet, Sabah, Birgün, Star Kıbrıs vb. gazetelerinde haber ve duyuruları yayımlanmıştır. Antalya Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla basılan dernek afişleri şehirde yerini almakta ve Antalya Kültür Sanat Bülteni’nde de etkinlikleri duyurulmaktadır.

Antalya Sinema Derneği üyesi ve gazeteci Okan Dilek, derneğe basın ve halka ilişkiler konularında destek olmaktadır. Derneğin Kültür ve Sanat Danışmanı, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Oğuzhan Ersümer, dernek çatısı altındaki sunum ve söyleşileri, gösterilmek üzere seçtiği filmler, filmler hakkındaki tanıtım yazıları ve dernek projelerinde yaptığı çalışmalar aracılığıyla katkı sağlamaktadır. Antalya Sinema Derneği, Sidar Serdar Karakaş’ın kurucu başkanlığında faaliyetlerini sürdürmektedir.